Bedrijf altijd aansprakelijk bij bedrijfsongeval?

Is een bedrijf altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongevalWerknemers die een ongeluk tijdens werktijd krijgen, vragen het zich vaak af: is een bedrijf altijd aansprakelijk bij een bedrijfsongeval? De aansprakelijkheid bij een bedrijfsongeval is per geval verschillend. Een werkgever is vaak aansprakelijk, maar zeker niet altijd. Werknemers genieten een vergaande bescherming en voor bedrijven is het lastig onder aansprakelijkheid uit te komen. De gevolgen van een bedrijfsongeval kunnen groot zijn, zeker als de werknemer enige tijd niet kan werken. Werkgevers zitten niet te wachten op de gevolgen van een bedrijfsongeval en zullen er veelal alles aan doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Wanneer er onverhoopt toch een bedrijfsongeval plaatsvindt, is het vaak de verzekering van de werkgever die de letselschade vergoeding betaalt.

Ook uw bedrijf aansprakelijk bij bedrijfsongeval? Neem contact op met een letselschade jurist voor advies en juridische bijstand.

Wanneer sprake van bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval, ook wel een arbeidsongeval genoemd, is een ongeluk op het werk of onder werktijd. Een bedrijfsongeval hoeft namelijk niet altijd op de werkplek zelf plaats te vinden. In principe valt bijvoorbeeld woon-werkverkeer niet onder de noemer ‘bedrijfsongeval’, maar als u van huis vertrokken bent om direct naar een klant te rijden, kan dit wel het geval zijn. Er moet dan ook worden gekeken naar de aansprakelijkheid. Is het auto-ongeluk dat tijdens werktijd plaatsvond uw eigen schuld, dan kunt u afhankelijk van de omstandigheden uw werkgever aansprakelijk stellen voor uw letselschade. De meeste werkgevers sluiten verschillende verzekeringen af om de kosten van letselschade door een bedrijfsongeval te dekken. Uw letselschade zal bijvoorbeeld worden betaald vanuit de SIV-verzekering (Schade Inzittenden Verzekering) die uw werkgever heeft afgesloten.

Voorbeelden bedrijfsongevallen

Bedrijfsongevallen komen veel voor, zowel op kantoor als op bouwplaatsen en op de weg. Indien u tijdens uw werk als vrachtwagenchauffeur aangereden bent, is dat een bedrijfsongeval. Ook zaken als uitglijden op een natte vloer of worden aangereden door een collega op een heftruck, worden aangemerkt als een bedrijfsongeval. In de industrie en de bouw is de kans op zwaar letsel het grootst: een val van een steiger, een beknelde arm in een machine of een zwaar voorwerp op het hoofd krijgen. In veel gevallen zal de werkgever aansprakelijk blijken omdat deze de plicht heeft er alles aan te doen om een bedrijfsongeval te voorkomen. Dit wordt ook wel de zorgplicht van de werkgever genoemd. De vraag is een bedrijf altijd aansprakelijk bij bedrijfsongeval ligt voor de hand. Vaak wel, maar er zijn ook zeker uitzonderingen.

Wanneer is werkgever niet aansprakelijk?

Een werkgever is dus niet altijd aansprakelijk voor een bedrijfsongeval. Aansprakelijkheid vervalt bijvoorbeeld op het moment dat is komen vast te staan dat de werkgever al het mogelijke heeft gedaan om een bedrijfsongeval te voorkomen, of als werknemer het ongeval opzettelijk heeft veroorzaakt. Ook opzettelijke roekeloosheid van de werknemer maakt dat een werkgever niet altijd aansprakelijk is. Als u tijdens werktijd naar een klant rijdt maar daarbij de verkeersregels overtreedt en met 200 km per uur andere automobilisten inhaalt, dan kunt u uw werkgever niet aansprakelijk stellen voor letselschade die u oploopt als u onder zulke omstandigheden een auto-ongeluk veroorzaakt.

Bewijslast bedrijfsongeval

In tegenstelling tot andere ongevallen bestaat bij een bedrijfsongeval een omgekeerde bewijslast. Niet het slachtoffer moet bewijzen dat de ander schuld heeft maar de werkgever moet bewijzen géén schuld te hebben. Anders gezegd: indien een werknemer de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen van een bedrijfsongeval stelt, dient de werkgever te  bewijzen er voldoende aan te hebben gedaan het bedrijfsongeval te voorkomen. Dit zal in de praktijk niet meevallen omdat de werkgever een vergaande zorgplicht heeft.

Schakel tijdig een letselschade jurist in

Heeft u hulp nodig bij het claimen van letselschade ten gevolge van een bedrijfsongeval schakel dan een letselschade jurist in van B&O Letselschade. Onze juristen beschikken over veel ervaring en over alle benodigde kennis op het gebied van letselschade claimen. Wij komen indien gewenst graag bij u thuis in Tilburg om u te adviseren.